
TSIO 23-24 FAQs 

Q. Can I deploy someone else to either support me to deliver the offer or to deliver the offer on my behalf?  

We expect the system leader (for the purposes of this offer, system leader refers to a MAT CEO or NLE) matched to the 

school/trust to take full ownership of co-ordinating the support offer and delivering most of the support required. This means, 

therefore, that all work undertaken under the offer is commissioned, monitored, and subsequently validated by the system 

leader, who is solely responsible for its sign off via the deployment form (section 8) and accountable for its effectiveness in 

delivering improvement within the set timescales.   

Where appropriate and likely to be beneficial for the recipient school/trust, however, a MAT CEO can also draw upon skills 

and expertise from within their own organisation to, in effect, act as a conduit through which expert support for areas beyond 

their own personal remit (such as subject specialist support, timetabling, financial and HR support) can be deployed.   

With NLE accreditation being given to the individual themself rather than their wider organization, NLEs are expected to 

deliver all support themselves unless formal agreement is obtained from DfE (via their RDP) beforehand to draw upon their 

wider team.   

Nevertheless, the matched system leader remains accountable for the delivery of the deployment and the quality of the 

support provided. We expect each system leader to deliver themselves, as a minimum, the pre-engagement 

communication, scoping, quality assurance and reporting requirements to their RDP.  

 
System leaders cannot contract the support to another individual outside of their own school/trust.   

  

Q. How will I receive payment for the support I provide?  

Please see the reporting and funding section for guidance.  

  

Q. Will I receive expenses on top of the day rate?  

No, the day rate of £600 includes VAT and expenses.  

 

Q. How will the impact of the offer be monitored? Is there a role for the system leader in ongoing monitoring?  

The system leader will be asked to utilise a short report ‘Deployment Form’ pre the deployment, at a mid-review and post 

deployment to trigger payment. The support provided should focus on ensuring that a high-quality improvement strategy is 

in place at either school or trust level. 

 

Q. A trust has asked me to provide school level support to their eligible schools rather than trust level support. Is 

this appropriate?  

Unlike previous school improvement offers, support for those schools in academy trusts should focus on improving the 

leadership of the trust. If following discussion with the trust leadership about the outcomes of their MAT assurance 

framework self-assessment you conclude that the trust has in place a sound trust-wide improvement strategy, it may be 

more beneficial to use your time to provide support at a school level. This decision should be made in conjunction with the 

trust leadership and once you have assessed the trust level improvement strategies.  

 

Q. Can schools and trusts be offered support by exception where they do not meet the eligibility criteria?  

There is an option for additional schools to be added by exception where they either self-identify as needing help or Regional 

Director judge that to be the case. Please contact your local RDP for more information.  
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